Comence ací el meu llibre de viatges dedicat a Irlanda en general i Belfast en particular. Per als que ho sabeu, i per als que no, passaré les meues properes cinc setmanes a Belfast i pense coneixer-la, i contar-la, al detall.
Belfast no és una ciutat bonica en el sentit general de la paraula, però ho és. A vore si m´enteneu. Per al turisme típic –d´arquitectura, de museus, de sol, de platja- seria una ciutat sosa. Ara, si t´endinses en ella, en la marca que ha deixat la seua història recent, en els Murals, en els pubs, en els cementeris (!), Belfast és una ciutat apasionant. Interesant com poques abans he visitat.
Belfast és una ciutat partida en dos, on mitja ciutat no es parla en l´altra mitja. On, fins i tot, hi ha un mur –sí, un mur, com el de Berlin- que separa els barris amb diferents ideología. D´una banda tenim la part britànica/protestant/lleialista, més rica i aburguesada .D´altra, separada per menys de 50 metres, la part irlandesa/catòlica/republicana més pobra i repartida en autèntics guetos.
Sense dubte, la part més atractiva de Belfast són els “Murals”. Estos nasqueren durant les vagues de fam de principis dels 80 (vos recomane el film “en el nombre del hijo”) on una desena de republicans, Bobby Sands al capdavant, moriren en vaga de fam reclamant una dignitat en el tracte rebut a les pressons. Estos “Murals” començaren a la part republicanen solidaritat amb els vaguistes però prompte s´estengueren a la part lleialista, sobretot al barri de Shankill Road, el més radical.
Esta vesprada m´he passejat per Shankill Road i he pres unes fotos per que mostren l´atmosfera del conflicte. Al costat de “Murals” de paramilitars apuntant amb el rifle juguen tranquilament uns xiquets a pilota. Com si res.
El text diu: "El catolicisme és més que una religió, és un poder polític, per tant crec que no hi haurà pau a Irlanda fins que l´Esglèsia Catòlica no haja rebentat".
EL TELEGRAMA QUE EHBILDU LE ENVIÓ A DONALD TRUMP
-
Martes 21 de enero de 2025 Vivimos en un país de memoria frágil de ahí que
sea bueno recordar ciertos hechos, como aquel tan insólito del telegrama
enviado...
Fa 19 hores
Belfast!! Molt interesant Blocdeltauró.
ResponEliminaJo vaig visitar Belfast en els temps del conflicte, abans de l´acord del Divendres Sant i la cosa estava molt tensa. Supose que ara estarà canviant. De totes maneres Belfast és molt interesant.
No deixes de visitar el Milltown Cementery, on està soterrat Bobby Sands i la resta de volunteers que moriren en la vaga de fam. Si coneixes la història no pots no impressionar-te.
Pere Castellano.
No conec Belfast, però conec Dublín i també és una ciutat que "no té res" però que ho té tot i que t'enganxa. Potser siga una característica de les ciutasts irlandeses, això.
ResponEliminaBona estada, i ja ens faràs cinc cèntims de tot això.
Eyyy Tibu, espere que t'ho passes bé per Irlanda. Ja nos mantindràs informats i no cal que et diga que no et claves molt en política en eixes terres. Els catòlics d'allí no són tan bons en vosatros com ho és el Cardenal Rouco Varela. Que disfrutes!!!
ResponEliminaHola Pere, Francesc, Juancarlos, hola a tots.
ResponEliminaGràcies pels bons desitjos.
Hui he anat a fer un tour polític per la ciutat. Era amb un guia -en castellà- que t´explicava racó per racó tots els detalls del conflicte. El tour ha començat a les 10.00h i ha acabat a les 15.30h!! cinc hores i mitja de tour sense parar ni un minut. Ara, impressionant. El guia era Beñat i ho ha fet de puta mare. Ja contaré alguna historieta que ens ha contat.
Au!
Pau, a disfrutar. Continua contant del teu viatge.
ResponEliminaPass-t'ho, però escriu. Així ens mantindràs informa'ts i de passada pots fer un bon llibre del teu viatge.
ResponEliminaVoro
Estimat PAU:
ResponEliminasembla molt interesant tota la informació que ens estàs enviant i supose que per a tú una font d´enriquiment personal que no té preu. M´alegra molt que estigues gaudint de tot aixó perquè segur que en tornar a la terreta ens ho comunicaràs.
REP UNA FORTA ABRAÇADA DEL TEU AMIC,
Manuel Sospedra