divendres, 4 de febrer del 2011

analfabetisme arquitectònic a Sueca


(vos adjunte l´article que he escrit i que el diari Levante va a publicar este cap de setmana):

Són tants els motius i les raons que ens empenta a escriure este article que és realment complicat el saber per on començar. Això sol passar, tens moltes coses a dir però que fer-ho clar, sense botiges, no és torna fàcil. I és que estes línies pretenen denunciar el que, al mateix temps, és un cas d´analfabetisme arquitectònic, de capricis infantils i cars en èpoques de retalls, de solidaritat gremial amb un company arquitecte... I és que tot junt està passant, a Sueca, en el cas de la construcció de la nova Biblioteca Suecana.

Per a qui no el conexia, dir que el projecte de la biblioteca, realitzat sobre l´històric Molí Fariner i dissenyat per Jaume Lloret , era una bona proposta. I ho raonarem: era un projecte innovador en la manera en la que l´arquitecte tractava els materials usats. Estava ben pensat de cara a les orientacions intentant la sostenibilitat de l´edifici. Fugia de l´arquitectura espectable i no era pretenciós, entenent que la millor part del projecte, el molí, ja va ser construït fa un grapat d´anys. Era funcional, acomplint estrictamente el programa de necessitats. Proposava una ampliació amb molt bon criteri, diferenciant l´ampliació de l´edifici històric per no trastocar les proporcions d´este, tal i com indica la Carta d´Atenes sobre restauració i conservació.

Per totes eixes raons, considerem que estàvem davant d´un bon projecte. De bona arquitectura. O millor, estem. Perquè l´edifici encara està ahí. Encara que no han estat suficients perquè Joan Baldoví –i qui l´assessore- decidisca que l´obra, prácticamente acabada, s´ha de tombar. Un autèntic disbarat i un desficaci, però així és.

La barbaritat es torna indefensable al saber que el projecte va ser aprovat per l´Ajuntament de Sueca, i els seus tècnics, fa molts anys. Durant estos anys l´obra s´ha anat executant sense problemes i és ara, quan ja està acabada quan es vol enderrocar gran part d´ella. Al voltant de 200.000€ s´emportaran els contenidors dels enderrocs. Des del nostre parer, el tema no té desperdici.

Els que signem este article, arquitectes, arquitectes tècnics de professió i estudiants d´arquitectura, ens hem vist obligats a denunciar el fet. I ens vegem autoritzats per a fer-ho. Tècnicament i moral. No volem, i no podem, romandre muts devant el cas. El nostre compromís cívic amb l´arquitectura no ens ho permet. I li demanem a l´alcalde de Sueca que reconsidere la seua decisió. Altrament, passarà a engrossir la llarga i trista llista de dirigents polítics que han passat a la història per eliminar edificis, barris i ciutats senceres quan no ho deurien d´haver fet...

3 comentaris:

  1. Esplèndit el comentari. Pel que m´afecta sentimentalment: gràcies a tots el sotasignants.
    Ja sabeu què:
    1.-"no se hizo la miel para la boca del asno"
    2.- ens ho recordava el gran poeta i home Don A.Machado: "l´españolito desprecia cuanto ignora"
    3.- quan d´atrevida sol ser la ignorància.

    ResponElimina
  2. Els suecans continueu amb la vella història. Primer el Mare de Déu quin carrer, ara teniu una biblioteca acabada però vos ha eixit un alcalde capritxós.
    Quina serà la propera?

    ResponElimina