El gran arquitecte brasiler, Oscar Niemeyer, a la pregunta de si l´arquitectura canviaria la vida de la població, va contestar amb contundència: “l´arquitectura no canvia, ni canviarà, res“. L´afirmació només té lògica dins del context de l´entrevista. Ni el mateix autor d´esta afirmació estaria d´acord amb les seues paraules si les tragueren de context. L´entrevista que li feien transcorria a cavall entre la seua professió d´arquitecte i la condició de comunista militant, per tant les observacions sobre la manera de la classe obrera d´aconseguir els seus objectius socials eren ineludibles. Davant d´açò però, ell no anava en contemplacions: l´arquitectura no ajudarà als treballadors a aconseguir millors salaris i millors condicions. Això són tonteries , tant de moda, per cert, als llibre i revistes d´arquitectura.
Però, com anàvem dient, ni ell mateix està d´acord amb eixes paraules: l´arquitectura sí que canvia. Ella, per si sola, és capaç d´afectar en l´estat d´ànim d´una persona o d´un grup d´estes. Moltes voltes, sense adonar-nos-en, podem estar a disgust en llocs que d´haver estat ben pensats i ben projectats no ho estariem. D´exemples en tenim un cabàs. Un d´estos el tenim al vast espai públic que compren l´Auditori, el poliesportiu, el cau faller, la piscina i el bar la Creu a Fortaleny.
L´absència d´un projecte, d´un urbanista, en la gènesi d´estes obres la patim els veïns del poble i la patiran les properes generacions. El no haver previst l´espai com a una sola cosa ens ha portat a tenir una mancança en la qualitat de les instal.lacions brutal. Deixeu-me citar-ne algunes d´estes mancances:
Podriem dir que, havent bar, un xic que està jugant a frontó ha de caminar set-cents metres per fer-se una botella d´aigua freda. Per tant, este jugador no anirà a per la botella i mai gaudirà de l´aigua fresca. Així, la propietària d´este bar no li vendrà mai la botella al frontennista, com tantes altres botelles que es quedaran per vendre. Caldria també nomenar que a l´haver actuat així, ara tenim un auditori amb la meïtat de vida que tindria si tinguera accés a l´esmentat bar, que actuaria com a seu social. O podriem tindre uns vestidors que serien al mateix temps per a la piscina que per al poliesportiu, o un camp de tennis que no mirara a ponent amb la molestia del sol que açò comporta. Fins i tot, podria haver un carrer-parc que connectaria totes les instal.lacions, creant com un riu de vida durant tota la jornada. I tantes altres coses…
Tota esta suma de condicionants implica un menor grau de benestar evident per a tots. I menys vida de poble. I mira que no estem parlant de diners, parle de previsió en la projecció. O siga: d´arquitectura. I tot açò és una llàstima, però ara ja hem fet tard. I ací entra un altra conseqüencia negativa del cas, tan comú dins d´este camp: la irreversibilitat. A no ser, cas utòpic, que algun alcalde d´ací aplegue a President de la Diputació, tombe a pla les instal.lacions i les faça de nou, estes les patirem fins l´eternitat. Però sol.lució no hi ha altra. Davant d´açò sols entra un consol: encara gràcies que les tenim que n´hi ha que ni les tenen…
CASTELAO, PROCLAMADO 80 AÑOS DESPUÉS, PRIMER PRESIDENTE DE GALIZA
-
Domingo 24 de noviembre de 2024 Fue el viernes pasado en una sala del
Parlamento Gallego. Es la que ilustra esta foto antes del acto de
reconocimiento. La ...
Fa 12 hores
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada