(per Ricard)
Ja estem en Nadal, i com sol ser habitual, alguns ateus i agnòstics sentim un no-se-què, un sentiment d’incoherència, una sensació d’incòmoda conveniència amb les tradicions cristianes, tal i com ens passa en altres festius religiosos. És un dels preus a pagar per ser no-creients i viure en una societat amb fortes arrels cristianes. Els catòlics més ortodoxos també tenen la seues incoherències i, al contrari que nosaltres, cauen tots el dies i damunt no se n’adonen o no volen fer-ho.
Però quina seria l’actuació correcta per un ateu/agnòstic en aquestes dates? Seguir treballant (qui tinga treball), anant a classe (qui estudie) o resumint, no celebrar res i seguint fent vida normal? Com que ser ateu no vol dir ser tonto, haurem de buscar altra solució per a mantindre intacta la nostra integritat moral. A més, les vacances són un dret laboral aconseguit a costa de moltes lluites i sacrificis i no anem a fer un pas enrere.
Al Nadal es celebra el naixement de Jesucrist. Obviament, per a un no-creient, aquest home no deixa de ser simplement una figura històrica molt important; un dels personatges més influïents de la història. Però aquest xaval, fill d’un colom toscat i una verge per a alguns, nacionalista, d’esquerres (quina ironia!), no está tan clar que nasquera el 25 de desembre. Per a alguns historiadors la data correcta seria en abril/maig. La data actual es fixà a l’any 354 dC pel papa Liberi. Una de les raons va ser simplement per a carregar-se les celebracions romanes de Saturn que es feien en eixes dates. L’Èsglesia, model d’integració cultural, ha fet açò tota la vida, sobreescriure antigues festivitats paganes amb les seues pròpies.
En quasi totes les cultures del món es celebren els solsticis i els equinoccis. En concret, a finals de desembre és el solstici d’hivern, el dia més curt de l’any, es celebra que els dies començaran a allargar-se (a l’hemisferi nord). La por a tot el que és diferent que sempre ha caracteritzat als alts mandataris cristians ha provocat la substitució de tots aquests ritus: Nadal al solstici d’hivern, Sant Josep a l’equinocci de primavera (algú negaria l’orige pagà de les Falles?) i Sant Joan al solstici d’estiu (més foc pagà). L’equinocci de tardor té menys simbolisme i es celebra menys.
Per tant, a tots els catòlics que ens acusen de falsos en Nadal, seria bo recordar-los que tenen una festa de “tallar i pegar”, la data no té raó històrica, sinó estratègica. Per suposat que tenen el dret de muntar betlems i llumenetes el dia que vullguen, però no tenen l’exclusivitat en aquestes dates. Nosaltres no anem a renunciar a les vacances ni a ninguna festivitat perquè celebrem el solstici d’hivern, que és 100% SEGUR en aquestes dates, un ritu coherent que ja estava abans i que no implica ninguna creença sobrenatural ni mística.
Feliç solstici d’hivern a tots !!!
SABINO ARANA VISTO POR EL LEHENDAKARI AGIRRE
-
Sábado 23 de noviembre de 2024 El dibujo es de Nicolás Martínez Ortiz,
cartelista abertzale en tiempos de la República. Está incompleto pero es
muy bonito....
Fa 6 hores
Hola a tots,
ResponEliminal´ article de Ricardet me sembla extraordinari i com sol ocorrir molt documentat,res a afegir ni que retallar. Per res del món deixaria de participar en la moguda que provocará l´article i vaig a fer-ho amb la mateixa llibertat i respecte que el nostre amic Ricard. Començaré confesant la meua fé en Jesús el fill de Maria i de DÉU. Ja sé que açò sona a retrasat, antic etc etc peró esta es la fe que dona sentit a la meua vida i a la meua mort. Deixant açò clar,el meu respecte mes absolut per aquells que no són cristians ni creients. Tinc un bon amic que diu:PER A SER HONEST,BONA PERSONA I COHERENT EN LA VIDA, NO ES NECESSARI SER CRISTIÀ,PERò PER A SER CRISTIÁ SI QUE ES IMPRESCINDIBLE SER ABANS TOT L´ENUNCIAT ANTERIOR. No tots els cristians participem ni estem d´acord en este MUNTATGE TOTALMENT PAGÀ DEL NADAL, ÉS TOT UN NEGOCI VERGONYÓS per això m`agradaria que no ens jutjareu a tots igual.Finalitze amb les paraules d´un misioner "PERSONALMENTE SIENTO,QUE TODO ESTE SISTEMA,ESTÁ TRAICIONANDO EL SIGNIFICADO,DE LA VENIDA DE JESÚS A LA TIERRA". Jo m´apunte a eixa opinió. Com sempre me quede en les ganes de poder dialogar de tot açó.QUAN TINDREM EL PLAER DE TROBAR-NOS RICARDET..? UNA FORTA ABRAÇADA I UN BON SOLSTICI AMICS.
MANUEL
Crec que poca cosa es pot afegir a les dues opinions anteriors. Com fa Manuel, tots els creients deurien plantejar-se el fet que sembla bastant incoherent el concepte actual del Nadal amb l´esència del cristianisme. Pel que fa a les vacances, els catalans ja s´estan plantejant de canviar el nom i que passen a denominar-se vacances d´hivern en lloc de vacances de Nadal. Pot ser semble una xorrada, però cal mirar els canvis que es produeixen en la societat, ja no sols pel que fa als no creients, si no també a les persones que provenen d´altres cultures i fins i tot professen altres religions, per vore que no és descabellat que aquest tema es tinga en consideració. Com diu Ricard, les vacances són un dret que legítimament ens mereixem i no deurien estar ahí simplement per que estiga el nadal. Deixem-ho en que és una simple coincidència -forçosa- de dates.
ResponEliminaCris.
Gràcies Manuel! Esperava el teu comentari. No tinc res en contra amb la gent que creu en la divinitat de Jesucrist, sempre que tinga sentit crític, haja arribat a eixa conclusió per ells mateixa i el seu comportament siga coherent amb eixa creència. Ja sé que tu eres d'este tipus. Acabe d'arribar a Fortaleny. A vore quan el Tibu organitza un soparet i podem raonar!
ResponEliminaCris, respecte al que tu dius, l'altre dia vaig veure un enquesta que dia que un 70% de l'estat no acudeix a ninguna cerimònia religiosa en Nadal. Amb aquestes dades, no seria gens extrany que algun dia se li canvie el nom i també a altres festius. Crec que en França ja han començat.
Au!
Volia aportar la meua veu a este article tan brillant de Ricardet, però em dona la sensació que està pràcticament tot dit. Remarcant el que haveu dit tots abans, estes vacances li les devem, si voleu deure-li-les a alguns, als sindicalistes i als que lluitaren per tindre-les. Com ja diu Martí i Pol als seus poemes,en l´època "presindicalista", com a molt es tenien vacances el dia Nadal per la vesprada. La lluita posterior ha estat la que ha fet tindre més temps per a ú.
ResponEliminaPerò també seria injust negar l´orige cristià de la concepció de les festes. Jo ara mateix vinc del garatge de ma tia Isabel. Hem estat gairebé 8 hores rient-nos, cantant, gaudint tots junts. Tots junts després de tant de temps. I mola. En això em sent còmode en este transfons de la festa. I clar que en molts llocs i moments es pervertix este esperit, però en altres està ben present, I per molt de temps, o no?
Solament volia apuntar que el solstici d'hivern , tal i com s'ha dit, marca el dia més curt i la nit més llarga de l'anny.
ResponEliminaEl dia en el que simbòlcament les forces de la foscor i el fred deixen pas a a la llum, la calor i la vida. A parti del solstici d'hivern el dia creix una miqueta i guanya la batalla a la nit.
La majoria dels grans mestres espiituals que ha tingut la humanitat han nascut el 24 de Desembre, data astronòmica del solstici d'hivern . Tan Crist com Buda com Zaratrusta com segons certes tradicions Mahoma diu la tradició que nasqueren estos dies ja que representen la llum davant la foscor, la vida enfront la mort.
Nadal ve de natalici que significa tornar a nàixer.
L'altre dia vag escoltar, esta definició segur que li agrada al Pelat, que l'èsser humà és un animal simbòlic i aquestes dades estas carregades de símbols i convencions socials.
Rafa
Espere que tots/totes tingueu un maravellós any nou, encara que el adjetiu meravellós pot tindre molts significats segons qui...
ResponEliminaJa veig que el meu amic i company de professió Rafa ha superat el col.loque nadalenc-festivaler i ha participat en les reflexions sobre les festes de NADAL. Ell ens aporta unes dades sobre el naiximent de altres personatges il.lustres per reforçar la tesi del equinocci. Res que objetar peró si una aclaració: la festa del naiximent de JESÚS ES MOLT TARDANA DINTRE DE L´ESGLESIA. La festa mes important per als cristians de qualsevol rama és LA PASQUA DE RESURRECCIÓ y el divendres sant que està datat per la lluna nova del calendari jueu (març-abril) del nostre calendari.El mes segur es que JESÚS nasquera a principis del mes de abril (els evangelis diuen que els ramaders cuidaven dels ramats en mig dels camps).
Com molt bé diu Rafa som "animals" de símbols,jo crec que alló que ens diferiencia dels animals es la capacitat d´expressar amb símbols allò inexplicable. Es molt trist comprovar la ignorància que tenen molts cristians sobre la seua fé i la seua enriquidora simbologia.
una forta abraçada i que els reis-mags (una simbologia preciosa)vos porten molts regals.Jo us desitje :AMOR,ALEGRIA,ESPERANÇA I...TREBALL.
MANUEL.
a vore Manuel, que m´has deixat un poc mosca i juraria que no sols a mi: quina és la simbologia dels Reis d´Orient? Intentant-ho endivinar diria que és la de que els reis de la terra, que simbolitzen els bens materials, s´agenollen davant el Déu dels cels, el Déu espiritual. Vaig ben encaminat?
ResponElimina