divendres, 3 de desembre del 2010

Les creïlles i les ulleres de sol


Amb la conquesta d´Amèrica pels castellans, i amb el tràfic comercial posterior, s´universalitzà a Europa el consum de creïlles. El fet va ser una revolució a la gastronomia d´aleshores que ha arribat fins ara. Este canvi comportà de rebot que plats que fins llavors foren típics es vegeren apartats en importància, degut a les magnífiques propietats d´estos tubèrculs. Va ser en aquell moment quan va eixir gent que, per tindre la sana actitud d´intentar salvar uns platets llançà l´increïble l´eslògan de “cremem les creïlles!”. Obviament, fracasaren en l´intent. La seua posició era massa carca i negar-se a gaudir dels avantatges nouvinguts era estrafalari. Encara com.

Esta historieta m´ha vingut ara al cap mentre llegia la premsa al casino de Riola. Resulta que la Junta Central Fallera d´Alzira vol prohibir usar les ulleres de sol durant els passacarrers. L´argument: estes ulleres no són típiques del vestit de llaurador valencià. Que vos ha paregut? I sancionaran al faller o fallera que les use. Tots sabem que el món faller no està a l´avanguarda europea, però no diexen de sorprendre´ns amb notícies com esta. Se superen en coentor. I com els va passar als anticreïllistes del segle XVI, fracasaran. I damunt, faran el ridícul. No es pot anar contracorrent en certes qüestions. I més en el seu context. Com ja s´indica al llibre “Combustible per a falles”, algú pensa que eixe que utilitzen és el vestit de dona llauradora valenciana del de fa dos segles? Quina tradició pensen seguir amb eixos vestits? Qui ha fet l´anàlisi històric per constatr la puresa d´eixos vestits? Millor que no el facen, a més d´un li pegaria mal…

Jo, açò de les tradionetes, ho tinc un poc atragantat. Ho haureu notat. I ja tinc ganes que els xinesos venguen e-books a 25€ per deixar de comprar llibres.

7 comentaris:

  1. i que espereu de les bufonades dels fallers? si viuen sempre pensan en lluir!
    Això sí, no totes les falles, que hi ha de més normals.

    ResponElimina
  2. Les Falles deurien d'estar prohibides. Unes festes on la diversió i el lluïment són privats però les molèsties que ocasionen són públiques són incompatibles amb un món modern i cívic.

    ResponElimina
  3. doncs jo no estic d´acord en això de prohibir...

    ResponElimina
  4. Llavors que facen els passacarrers amb la musiqueta i els cohetets a la partida o als polígons, que deixen de cremar poliéster (o falles com dieu vosaltres) per a cumplir el protocol de Kioto; en resum, que no ens arrastren als demés al barbarisme.

    Resulta que uns quants volem ser europeus de fet i no només de dret.

    Firmat: Una persona cívica.

    ResponElimina
  5. hola amic anònim,
    te n´has eixit un poc del que era este post, però bé, et diré el que jo pense en tot açò: jo no estic d´acord en prohibir les falles. Els fallers només "donen pel sac" 3 dies. PErò és que si ens posem en eixe pla, hauriem de prohibir tots els esdeveniments que fan pel carrer: festes, processons, cavalcada de reis, meetings, voltes a peu, mercats, bodes... sé que per a algunes persones, açò pot ser molest, però és que vivim tots junts i alguns hem d´aguantar per altres. I precisament el que li dona vida a un poble són els esdeveniments socials, no ho creus?

    ResponElimina
  6. És clar que es poden celebrar coses, però de manera regulada: A certes hores i el que passe de X decibels, a la pressó.

    Qui vullga baixar un escaló evolutiu i fer soroll "perquè sí", com ja he dit abans té tot el terme per a ell.

    ResponElimina
  7. Jo crec que els dos teniu part de raó. Per als que visquem en un poble, almenys així passa a Riola, les molèsties de la falla són mínimes, però per a la gent que viu a València és una altra història: carrers tallats des d´una setmana abans, gent per tots els llocs i a totes les hores, paradetes, llumenetes etc, (imagineu viure al carrer Sueca i damunt haver d´anar a treballar?)
    Cris.

    ResponElimina