divendres, 24 de desembre del 2010

Nadals per ateus 2.0

(per Ricard)
Ja estem en Nadal, i com sol ser habitual, alguns ateus i agnòstics sentim un no-se-què, un sentiment d’incoherència, una sensació d’incòmoda conveniència amb les tradicions cristianes, tal i com ens passa en altres festius religiosos. És un dels preus a pagar per ser no-creients i viure en una societat amb fortes arrels cristianes. Els catòlics més ortodoxos també tenen la seues incoherències i, al contrari que nosaltres, cauen tots el dies i damunt no se n’adonen o no volen fer-ho.
Però quina seria l’actuació correcta per un ateu/agnòstic en aquestes dates? Seguir treballant (qui tinga treball), anant a classe (qui estudie) o resumint, no celebrar res i seguint fent vida normal? Com que ser ateu no vol dir ser tonto, haurem de buscar altra solució per a mantindre intacta la nostra integritat moral. A més, les vacances són un dret laboral aconseguit a costa de moltes lluites i sacrificis i no anem a fer un pas enrere.

Al Nadal es celebra el naixement de Jesucrist. Obviament, per a un no-creient, aquest home no deixa de ser simplement una figura històrica molt important; un dels personatges més influïents de la història. Però aquest xaval, fill d’un colom toscat i una verge per a alguns, nacionalista, d’esquerres (quina ironia!), no está tan clar que nasquera el 25 de desembre. Per a alguns historiadors la data correcta seria en abril/maig. La data actual es fixà a l’any 354 dC pel papa Liberi. Una de les raons va ser simplement per a carregar-se les celebracions romanes de Saturn que es feien en eixes dates. L’Èsglesia, model d’integració cultural, ha fet açò tota la vida, sobreescriure antigues festivitats paganes amb les seues pròpies.
En quasi totes les cultures del món es celebren els solsticis i els equinoccis. En concret, a finals de desembre és el solstici d’hivern, el dia més curt de l’any, es celebra que els dies començaran a allargar-se (a l’hemisferi nord). La por a tot el que és diferent que sempre ha caracteritzat als alts mandataris cristians ha provocat la substitució de tots aquests ritus: Nadal al solstici d’hivern, Sant Josep a l’equinocci de primavera (algú negaria l’orige pagà de les Falles?) i Sant Joan al solstici d’estiu (més foc pagà). L’equinocci de tardor té menys simbolisme i es celebra menys.
Per tant, a tots els catòlics que ens acusen de falsos en Nadal, seria bo recordar-los que tenen una festa de “tallar i pegar”, la data no té raó històrica, sinó estratègica. Per suposat que tenen el dret de muntar betlems i llumenetes el dia que vullguen, però no tenen l’exclusivitat en aquestes dates. Nosaltres no anem a renunciar a les vacances ni a ninguna festivitat perquè celebrem el solstici d’hivern, que és 100% SEGUR en aquestes dates, un ritu coherent que ja estava abans i que no implica ninguna creença sobrenatural ni mística.

Feliç solstici d’hivern a tots !!!

7 comentaris:

  1. Bé, al cap i a la fi no som res més que ateus catòlics. Què li hem de fer!
    Per cert, ja m'agradaria a mi que les classes de "religió" que s'hi donen a l'escola foren d'història sagrada, ja. Que d'això els alumnes de religió no en tenen ni idea.
    Com interpretar el quadre de Sant Sebastià de la Seu de Xàtiva, per exemple sense saber res de l'iconografia (perquè duu una palma en una mà i unes fletxes en l'altra), o perquè en la processó del Corpus de València hi pareixen dos personatges portant un xanglot de raïm enorme… i més, senyora, i més…

    ResponElimina
  2. Ah, i que amb tot el rotllo se m'oblidava: Bon Nadal!

    ResponElimina
  3. Si volen que donen història sagrada, però com a optativa. Que si no acaben donant catecisme amb el siners de tots.

    Bon Solstici d´hivern a tots!!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  4. Jo també vull felicitar-vos, però la fòrmula de felicitació es complica, ahí va:

    Bon Nadal/solsticidid´hivern a tots!!!

    ResponElimina
  5. ESTIMAT RICARDET:
    ja tenia jo ganes de trobar un tema del bloc del nostre amic pauet,com el teu.La veritat és que planteges les coses amb mes trellat que Pauet i dona gust llegir-te.
    Crec que respectant profundament tant als agnòstics,com als ateus, hauriem que destinguir,entre FE i CULTURA RELIGIOSA. Disortadament, una societat com la nostra que ha tingut que TRAGAR a la força una manera de ser cristià, és NORMAL que quan té llibertát d´elecció la rebutge. Creure i seguir JESÚS DE NATZARET, es una decisió personal i lliure, o no val per a res.(pots comprovar-ho llegint l´evangeli). Altra cosa es, tindre una incultura religiosa tal, que no sapigam destingir el simbolisme d´una pintura en un museu,quan vullgam o no la nostra realitat histórica esta plena de referents i paraules de simbolisme religios. Com sé que no te enfadarás, ja fá molts anys que els creients amb formació bíblica sabem distingir entre una página de la biblia simbòlica (el relát de la creació) o la referència a BABILONIA o a Ciro rey de Pèrsia. Tocánt al relat del naiximent de JESUS, fon segurament en març-abril (el calendari jueu es llunar, no solar) i la festa s´oposà a la del dia del SOL VICTORIOSO quasi tres segles despres de Jesus. Abans els cristians tan sols celebraven LA PASQUA DE RESSURRECCIÓ. Qué te pareix si a mi se m´ ocurrira dir publicament que MESSI es un jugador del Córdova?... Tan sols demane el mateix respecte per a la fé dels creients. Saps que tens la meua amistat i el meu respete.Com a cristiá te dessitge un BON NADAL DE JESUS I UN BONISSIM EQUINOCCI DE HIVERN.
    REP UNA FORTA ABRAÇADA DEL TEU AMIC, MANUEL.

    ResponElimina
  6. Jo aposte per una proposta per evitar tots estos debats: desplaçar la religió al lloc purament personal i deixar allò públic (l´estat) com purament aconfesional. Crec que és com deuria ser i no ho és, en la pràctica. Així ara estariem en les vacances d´hivern o de Nadal, el nom dependria de les conviccions religioses del que parla. No vos pareix?

    ResponElimina
  7. Ricard-ET (ho pilles?), ves i gitat a dormir. Eixe discurs (copy&paste&translate&summarize from Google) ja l'hem llegit més de mil vegades. No aportes res de nou (encara que a Don Manuel li parega que sí). Ja sabem que vas de cultureta per la vida i de gurú-alfa-il.luminat. En tot cas, ¿qui eres tu per a dir de Jesús, i cite textualment "aquest xaval, fill d’un colom toscat i una verge per a alguns"? Però quin atreviment!!! Quin analfabetisme històric!!! Em fa gràcia que parles de solsticis i d'equinoccis, quan de segur que no tens ni idea de la física que hi ha darrere d'eixos fenòmens, jajajajajaja!!! (sí, ja sé que tens carrera, però ara corre i busca-ho també al Google, per a informar-te, jajajajjaa!!!)

    Summarizing (com has fet tu): ves i gitat a dormir i, per favor, quan tornes a escriure alguna cosa per ací, aporta coses noves amb raonaments propis. Avorrixes...

    ResponElimina