diumenge, 27 de març del 2011

colombaires

Es celebra al meu poble el campionat provincial de colombicultura. Una espècie de Champions dels coloms. El president de l´assossiació de Fortaleny m´ha fet l´encomanda de que escriguera la seua salutació que apareixeria al llibret commemoratiu. I m´ha pagat amb un esmorzar. És el primer cop que cobre d´escriptor. He intentat romantitzar el món dels coloms, cosa que em costa molt, però era un llogat i he intetat satisfer el meu client.

Vos deixe l´escrit:


Salutació del President


Si una afició es pot considerar centenària a Fortaleny, no és ni la pilota valenciana, ni el futbol, ni la pesca, ni menys el futbol o el tennis. La passió per tots estos jocs i esports han arribat al nostre poble relativament prompte o ja se n´han anat. Cap d´ells ens ha acompanyat durant la nostra història. Si haveren d´assignar una afició que ha acompanyat a la gent d´este racó del món des de la seua fundació com a poble eixa és la de la colombicultura. No volem ser pretensiosos, però és que als llibres està tot escrit. I a nosaltres ens ompli d´orgull. I els llibres ens conten que ja a l´edat mitjana hi havia ací una torre de vigilància que, després de perdre el seu ús primer, va passar a ser el colomer municipal. Estem parlant dels segles XIV o XV! Ja aleshores hi havia passió pels coloms.

I això arriba fins a estos dies, sense pauses. És més, la passió és ara més o tant viva com mai. Així que, quan els colombaires de totes les comarques valencianes que estos dies ens visitaran per al Campionat Provincial, han de saber que venen a una terra de colombaires centenaris. Segurament els que ens visiteu també sereu de pobles històricament colombaires, no ho dubtem, però heu d´entendre esta alegria nostra de tenir els origens de la nostra afició en la “Torre Forta Colomer, que donà nom a Fortaleny”, com diu la placa que voreu, els més curiosos, a mitjans del Carrer Major.

Amb estes paraules, volia donar-vos la més sincera benvinguda al Campionat Provincial de Coloms que enguany organitzem a Fortaleny. Des de l´organització local ens hem esforçat perquè, estos dies que ens visitareu, se sentiu com a casa. Com al vostre poble. Esperem que s´ho passeu d´allò més bé, que conegau cadascun dels nostres carrers, dels nostres termes, dels nostres terrats, les sèquies i els rius. I que s´emprteu un bon record de la gent d´ací. Ho esperem de veres. I estem segurs que així serà. I vos demanem que, juntament amb els coloms, ens ompliu el poble de vida i d´alegria i que siguen unes jornades recordades per molt de temps.

Així que moltes gràcies per vindre i Benvinguts!

Vos saluda president local,

1 comentari: