Són coses del dia a dia virtual, després que algun periòdic ranci d´Aragó proposara votar per què a la nova llei de llengües d´Aragó per a vore si al català de la Franja de Ponent li s´anomenava en dita llei "Català" o "habla aragones oriental", vaig enviar als meus contactes de l´e-mail perquè signaren. el meu amic Sergi es va quedar mosca i em contestà, i açò va crear una discussió on-line que ar avos adjunte:
La resposta de Sergi:
Hola Tibu, et diré el que pense....
Considere que la nostra llengua és el català i que el valencià és el dialecte que es parla a la nostra llengua. Per què ho pense? L'argument d'autoritat: D'igual manera que els metges saben de salut, els historiadors i els lingüistes saben de la llengua. Això ho tinc ben clar. No obstant, considere que una cosa és afirmar açò i altra cosa és construir un discurs únic mitjançant el qual el tema de la llengua es convertesca en un dret de primera generació. Em negue a considerar que aquest és un dels grans problemes que tenim al nostre territori. L'atur, la construcció, la contaminació, la deshumanització, la publicitat, les noves tecnologies...I si pensem amb els altres: la pobressa, la mortalitat infantil, la ablació del clítoris, la circumsició (que no es pot comparar amb l´ablació)...Amb açò us aconselle el llibre Un Buka por amor, escrit per Reyes Monforte, una amiga que vaig coneixer a la Ràdio....
Realment m'avorreixen les persones que construeixen discursos únics. La llengua, la llengua i la llengua. A veure, la llengua és important, és la veu d´un poble, la nostra llengua és el català, jo estic d´acord. No obstant, és un problemeta comparat amb tants que hi han a la nostra Comarca i al nostre Estat. A més, per altra banda, jo considere que els nacionalismes extrems estan equivocats, jo sóc de Riola, em senc valencià, parle valencià (matitze valencià i català: massa llarg, no?), però també em senc espanyol. Per què? Doncs perquè he nascut a Espanya i tinc moltes característiques d´Espanyol: l´horari, el llenguatge, el menjar i sobretot, el més important: la siesta....Estic a favor de compatibilitzar vàries postures, d´enriquir-me culturalment i de no estar tancat a nous terrenys difícils d´explorar. L'altre dia vaig veure un documental en el que distintes religions intenten complementar-se i ho aconsegueixen: ahí està la riquessa, en la diversitat...
Després també hi ha una cosa molt interessant. Continue amb l´argument d'autoritat. Sócrates ja ens exposà el mite de la caverna i ens digué: No sigam cavernícoles i pensem per nosaltres mateixos. No em referesc a tú, sinó més bé a una part gran de la humanitat: No sigau cabres, sembleu cromos repetits pensant tots el mateix....
Bueno, una abraçada i gràcies per invitar-.me a la reflexió. Eres un crack amic...
I la meua resposta va ser la següent:
Hola Xotòvic,
pot ser que estiga d´acord en algunes coses que exposes però estic absolutament en desacord amb l´espirit de la teua reflexió. M´explique.
Per exemple estic d´acord que la llengua és una cosa secundària dins de les coses importants de la vida. Faltaria més! El que és veritablement important, almenys a la meua, és tindre salut, l´atur, i també (i sobretot) l´estima dels meus pares, El sentir-me valorat per la gent que estime, Cris, els meus amics i amigues, com tu, la meua neboda Carme… Això sí que és important. Però escolta, això jo mai ho he posat en dubte. Ara, com a humà, sé caminar i menjar xicle al mateix temps. Sé compaginar les coses importants amb compromisos cívics (menys importants) que tinc com a persona, com són el no funcionament de l´educació pública, la manca de llibres a la biblioteca de Fortaleny o l´arquitectura “basura” que es fa ara a la Ribera. Fins i tot, i sense ser Superman, sóc capaç de tenir en compte tot allò que he dit i de tindre un compromís cívic amb la defensa de la meua llengua. I encara em sobra temps per jugar a futbet, assaborir bones cervesses, anar a caminar pel terme, anar d´esmorzar els diumenges amb Miquel, llegir novel.les de Ferran Torrent i de masturbar-me. Res més lluny del discurs únic. I si jo ho puc fer, per què no els meus governants? En contra del que tu dius, es pot fer una política social justa i una política cultural coherent. No em conteu hisorietes.
Respecte als nacionalismes extrems eixos que tu anomenes, i que et sent espanyo i tot aixòl. Estic d´acord, la vida d´una persona estaria molt buida si sols pensara en això. Val, d´acord, però no mesclem les coses. I et contestaré amb altre argument d´autoritat, com diu diu Josep Ramoneda, el meu pensador de capçalera i una persona gens sospitosa de nacionalista: “Els nacionalismes poden ser constructius o destructius. Mirant-ho així, el principal problema de l´estat español és que té un dels el nacionalismes més destructius que hi ha a Europa. El que, cridant fort o en silenci, més ha empobrit la cultura europea. I que ara està tant o més destructiu que mai. Però no s´equivoqueu, eixe nacionalisme no és altre que el nacionalisme espanyol”. Quanta raó que té!
AQUEL CONGRESO GALLEGUISTA CON UZTURRE
-
Miércoles 20 de noviembre de 2024 Como ayer mencioné la presencia nuestra
en un Congreso del Partido Galleguista en enero de 1987, saco del baúl la
crónica...
Fa 19 hores
Ie Tibu!! Em deies en el meu Bloc que flipaves amb mi perquè no entenies com treia tantes coses i sense repetir-les, però... estic veient que tu ja tens mes seguidors que jo i ja quasi li guanyes (en seguidors) a Federico Jimenez Losantos, jajajajaja, com ho fas?
ResponEliminaPer cert... ja t'he funciona, per a vore les teues actualitzacions en el meu Bloc.
ResponEliminaJa he vist que funciona. Doncs no ho sé, s´ha apanyat a soles. Tant de bo els problemes del cotxe o de la llavadora també s´apanyaren a soles!
ResponEliminaEl mite de la caverna no era de Plató?
ResponEliminaA veure Tibu...Està clar que tú eres dels que caminen i mengen xicle. No obstant, la majoria dels que construeixen aquest discurs t'asegure que no ho fan...Mengen xicle i repeteixen contínuament de sabor...No sé, jo em pregunte: quantes vegades t'has preocupat pels xiquets de Ghana? I per l'alta tasa de mortalitat infantil? Realment som així, ens preocupa, per natura, el que ens toca i el que hi ha a l´altra part del Xúquer, això ens suda la polla....
ResponEliminaHome!tampoc és que siga massa reprobable qu et´inquiete més el que passa prop de tu. El problema més gros seria que ni això t`importara, que pot passar.
ResponEliminaPEr cert, qui eres?