dijous, 29 de juliol del 2010

e-Books i e-Readers

(per Ricard)


L'e-book, horriblement traduït als idiomes romànics com “llibre electrònic”, està convertint-se en una fixació per a mi. Bé, més en concret l'e-reader (“lector de llibres electrònics” o la manera més efectiva d'introduir anglicismes) que seria l'aparell per a llegir e-books. Els motius d'aquesta “obsessió” crec que els tinc prou clars: L'aparell concentra en 250 grams algunes de les meues aficions: Els ordinadors, els llibres, Linux i la pirateria.

Com que sé que molts de vosaltres també esteu interessats, especialment Kung-Fu Kid, i com que sé que anirà a joc amb les vostres ulleres de pasta, vos conte com estan les coses ara mateixa:

Com sol ser habitual a l'Estat Espanyol, la tecnologia ha d'estar passada de moda a la resta del món per a que ací estiga a les tendes. Els e-readers no són una excepció; costen de trobar i són caríssims. Les editorials clàssiques han fet pinya contra l'instrument de Satanàs i de moment els està eixint bé, encara que d'ací poc vindran les llàgrimes, com les discogràfiques.

Bé, anem al gra, per a mi ara mateix hi han 3 opcions, que estic seguint com Manolo el del Bombo segueix a la Secreció Espanyola:

1) El “Kindle” d'Amazon: Ara mateix només es pot comprar als EE.UU., com l''urani enriquit. He fet els comptes en euros, i eixiria per quasi 200 € amb totes les despeses d'enviament. Té una pega molt important, no accepta el format d'arxius EPUB, que va a convertir-se segurament en el format estàndard per als e-books.

2) El “Nook” de Barnes & Noble: També està en venda només al país on estaven les Torres Bessones. Costa 115 € al canvi actual del dòlar. Gran opció, però no he vist ninguna tenda que l'envie a Europa.

3) El “Papyre” de Grammata: L'única opció que es pot comprar ací. Ara mateix crec que ninguna gran tenda (FNAC, el Corte Inglés, Media Markt, ...) el ven, es pot comprar per correu i en algunes tendes xicotetes (cal vore la web). L'aparell més bàsic costa 210 €, però la pantalla de mida 5” crec que sols agrada a Afflelou.

Bé, quina és la millor opció? No ho tinc clar, si em decantara per alguna, seria pel Nook si alguna tenda el porta a Europa, perquè té un preu molt competiu. El Kindle és e-reader més venut i és la referència per al futur. Amazon és una empresa “del rotllo” i s'espera que prompte done suport al format EPUB. Llavors també serà un bona opció.

La conclusió: Esperar un poquet; les editorials no poden frenar açò eternament i les lleis del capitalisme s'acabaran imposant. A més, la lluita pel format d'arxius estàndar encara continua. Si comprem un e-reader ara ens pot passar com al que comprà un vídeo Beta o un Minidisc fa uns anys: Ser un pardillo. Ara, jo m'he fet una promesa, d'aquest any no passa, correré el risc.

Si algú sap alguna cosa més, estaria interessant que la comentara.

Vos seguiré informant. Au.

1 comentari:

  1. Amic Ricardet, algu ha de fer de conillet d Indies. I este viatge no estaria de mes que fores tu.
    Vos salude des de Florencia, una de les ciutats mes boniques que mai visitare. Aci m he comprat 5 llibres en 5 eurots, d un rastro. \aixi i tot, he tingut la sensacio de tirar els diners. e-book ja!

    ResponElimina