diumenge, 24 de gener del 2010

Sobre Internet, les taronges, CDs i l´assut.


(per Ricard)

L’altre dia estava fent-li una encomanda de meravelloses navelines a Juanito, i em fiquí a pensar en com Internet està canviant el model clàssic de negoci. Abans un comprador li comprava la taronja al llaurador i li la venia a un magatzem, el magatzem a un distribuïdor, aquest a un altre, i així seguia fins que algun majorista ho venia a la tenda i la tenda al client. La pobra taronja passava per mil mans i cadascú s’emportava la comissió pertinent. Del preu final, una ínfima part anava a parar a la butxaca del llaurador i així els va. Ara Juanito (que també és llaurador) ven directament al client, via Internet i una empresa de transport, amb el resultat de que guanya un major percentatge de la venda, i el client té un producte de millor qualitat i a millor preu.

L’exemple de “Naranjas de Fortaleny” és extensible a moltíssims sectors; podem fer mil compres per Internet directament a la empresa o particular que manufactura o posseeix el producte. Ja no necessitem les immobiliàries per a comprar, vendre o llogar un pis, utilitzem webs d’anuncis. Ni ens calen periòdics de venda de segona mà, ja tenim eBay. Tampoc necessitem una agència de viatges per a programar un viatge, comprar bitllets de transport o buscar hotel. I podríem seguir amb mil exemples. Bé, em deixe per al final el més polèmic: no cal que ninguna empresa ens venga CDs de música o DVDs de pel•lícules, ni necessitem videoclubs o cinemes, perquè ja ho obtenim tot d’Internet. I d’ací poc no farà falta ni editorials per a publicar un llibre; l’autor ho escriurà amb el seu ordinador, ho publicarà a la xarxa de xarxes i nosaltres ho descarregarem i ho llegirem amb un e-book.

D’alguna manera, Internet està eliminant l’intermediari; eixa figura que s’aprofitava de la dificultat de que el productor i el comprador final establiren una comunicació, i que encaria el producte. I mira que m’alegre en alguns casos, perquè hi havia autèntics paràsits, com per exemple, la indústria discogràfica. Estos dàtils portaven dècades enriquint-se, sense baixar els preus encara que els costs de producció es reduïen, amb uns marges de benefici brutals per a ells i escassos per a l’artista. Internet ha alliberat a la música (i al cinema) de la tirania del suport físic i ha ficat a estos poca-vergonya al lloc que els toca. I ara apel•len a l’ètica del consumidor per a salvar-se de la bancarrota, quan ells no n’han mostrat en la vida. A fer la mà.

Més d’un pensarà que tot açò de la supressió de l’intermediari és mala cosa, són llocs de treball que es perden. Bé, totes les revolucions tecnològiques han portat això, destrueixen llocs de treball però també en creen d’altres. Quan feren el pont de Sueca, el tio que passava gent amb barca a l’Assut va perdre la faena. Algú creu que fer el pont va ser mala idea? Amb una forma de pensar tan conservadora, encara estaríem en les cavernes matant mamuts a pedrades.

Així que... guerra a l’intermediari!!!

17 comentaris:

  1. Per suposat que ha de ser així!
    Jo ho tinc claríssim: mentre puga aprofitar internet no vaig a pagar per res. Sense remordiments. Que es reinvente el negoci de la cultura.
    Una volta ja vaig tenir esta discussió amb M.A., no se si se´n recordarà, i ella deia que li pareixeria bé pagar alguna cosa simbòlica per les descàrregues, pensant en els autors. Res! Això és anar contra natura. Com ja he dit, que es reinventen. Que facen concerts o el que siga. I dona igual que estigam d´acord o no, el món va per ahí i ja és imparable. Encara que la ministra Sinde li vulga posar portes a la muntanya.
    I els escriptors? doncs el mateix. Si no hi tenen més cocos s´hauran de reinventar. I que passarà amb els escriptors més menuts tipus Vicent Borràs? doncs no ho sé, però no desapareixeran. Canviaran de format. I punt.
    I ademés, no voliem cultura per a tots. Quina millor universalització de la cultura que l´Ares i els e-books pirata(quan arriben)?
    Mort a l´intermediari!!!!

    ResponElimina
  2. No doneu idees que ens posaran un canón fins per comprar taronges per internet. Temps al temps.

    ResponElimina
  3. Doncs sí, encara que no ho he anomenat explícitament al text, la pirateria és una conseqüència directa de la capacitat de comunicació d'Internet. Al igual que el Tibu, opine que no val la pena discutir si és bona o no, és el camí lógic que ha pres la societat. I ací els drets d'autor no tenen sentit.

    I per suposat que no desapareixerà la cultura. El capitalisme és un sistema viu, i ja ha començat a adaptar-se. Han aparegut "empastres" tipus el canon (com anomena Juan Carlos), encara que incoherent amb la presumpció d'inocència. També hi han models nous de negoci, com Spotify. I propostes de financiació noves: Els donatius (escolte un disc/llig un llibre i m'agrada, doncs li done un euret) o la publicitat a les webs dels autors.

    I en tot cas, si els músics o els escriptors deixen de ser professionals, seria tan greu?

    PD: Tibu, saps con li diuen a Sinde? Sindescargas.

    ResponElimina
  4. Doncs no. Si els músics deixen de ser profesionals no seria tan greu. Que no ha passat així tota la vida? Fins que va arribar Elvis o el beatles, els músics es guanyaven la vida amenitzant nits en bar. I sempre hi eren. Era la seua feina i s´ho passaven bé.

    ResponElimina
  5. Potser ara en lo dels cd i pel.lis haja canviat un poc el meu pensament i estic d'acord en això de que les discogràfiques es portaven molta pasta però en els escriptors no estic d'acord i molt menys en eliminar les llibreries. Per una part, a mi sincerament no m'agrada llegir en un ordinador, em cansa molt i moltes vegades m'imprimisc el que he de llegir. Per altra per a mi és un moment de relax, de descans, passejar per una llibreria, sobretot eixes antigues amb moltes prestatgeries de fusta, en Berlin n'hi han un fum així. I és més, estic segura que la gent que no llig molt, llegirà menys, perquè ni tan sols vorà els llibres, amb el qual, els escriptors també a fer la mà, exceptuant els més comercials, com sempre. I en tema més personal, les llibreries de barri moriran si no és que ja han mort, per les grans magatzems (no tot el món comprarà el paquet digital en internet).
    Sóc una romàntica dels llibres i de les llibreries, ho sé, però, a més de que m'afecta a nivel personal, no puc creure que preferiu un format digital per llegir, preferiu eliminar un intermediari com és una llibreria i vos dona el mateix els escriptors que poc a poc volen fer-se un lloc en el món dels llibres publicats. Tibu, com reinventes els llibres? es com la arquitectura, com la reinventes? estem enfonsats i no hi ha manera d'anar cap a dalt, i tú ho saps. A lo millor els escriptors tindran que degenerar-se i anar a programes del cor per poder vender les seues obres per internet...
    No, en això no estic res d'acord. Ho sent però he vist com en Berlin conserven les tendes xicotetes de barri i lluiten per això (ahi esta el seu encant en part), i jo no dic res en contra de la evolució, però n'hi ha maneres i maneres. Be sent haver segut tant llarga. Besots a tots

    ResponElimina
  6. Els llibres tradicionals tenen molt de romanticisme. D´acord. Però també, o més, en tenien els discs, digitals o de vinil. Encara hi ha reductes nostàlgics que reivindiquen els discs de vinil. I segurament, quan fa 7 anys algú va dir en alguna revista de diumenge que igual els discs desapareixien, molts no ho entendriem. I que fem de les portades? pensariem. O amb l´interior dels disc que també és disc, qué fem? però la lògica ha aplastat estos arguments i el disc ha desaparegut en temps rècord.
    Ara ens passa el mateix amb el llibre-llibre digital. No ens imaginem com serà el nou format del llibre. Encara, jo almenys no, no l´hem tingut a les mans. Però passarà igual que amb el disc. Arrasarà amb el llibre tradicional. El nou format de llibre, emea, no és un ordinador. Té forma de llibre i la pantalla és d´estes líquides que no cansen a la vista. I té una cosa que el farà infalible: en el lloc que ocupa 1 llibre, en pots tindre emmagatzemats 3500.
    Et gastaràs 55€ comprant el Tirant Lo Blanc tenint-lo al teu llibre digital?
    Igual ara dius que sí, però després no ho faràs. Només ens quedaran les velles llibreries, reductes nostàlgics, però canviaran el nom. Passaran a dir-se "Antiquaris".
    un R.I.P. pels llibres.

    ResponElimina
  7. També hi han altres factors que fan necessari substituir el llibre tradicional per l'e-book.

    Una és l'ecologisme. Sabeu la quantitat d'arbres que es salvaran? El paper reciclat tampoc és la solució, perquè produir-lo contamina molt. Potser als temps que venen imprimir un llibre siga un luxe que no ens deuriem permitir.

    I l'altra és humanitària. Seria molt més factible escolaritzar als països del tercer món. Només caldria repartir un e-book a cada alumne. I també és pot suplir la falta de biblioteques i llibreries creant biblioteques on-line.

    Jo també crec que el llibre tradicional és molt més romàntic, i les llibreries i les biblioteques (que segurament també desapareixeran), com també ho són els trens a vapor, les màquines d'escriure i els àbacs. Però el progrés és imparable.

    Au!

    ResponElimina
  8. Per cert, si voleu vore com seran els e-books, només cal buscar "ebook" a Google Imágenes. Encara que són fotos, és pot apreciar que les pantalles no són con les del ordinador, són tipus calculadora.

    ResponElimina
  9. Sempre queden llibres que no van a digitalitzar pel poc interés que poden tindre. és el cas de molts llibres exhaurits o molt específics, com són els d'antropología i altres temes, no crec que perdin el temps passant-los al e-book, si fa 10 anys que no treuen cap edició nova d'alguns llibres.
    Au

    ResponElimina
  10. Home! però eixos llibres no els cremarem, estaran a les prestatgeries. I de pas m´ho poses fàcil amb els e-books: llibre que es digitalitza llibre que no es perd , que no es rovella, que no no es crema i que és per sempre.

    ResponElimina
  11. Tibu, que et semblaria si al teu germa li furtaren les taronges o altre li les regalara als seus clients, o si algú agafara un projecte teu per a una vivenda i li la fera a un client teu de forma gratuita? Et faria tanta gracia com robar la propietat intelectual dels demés? Perque vullgues o no és això el que fem, si el creador o el productor volen cobrar els seus drets no tens perque robar-los amb les descarregues il.legals. Com tu dius, es pot reinventar el món de la cultura, però mentre un artista no vullga oferir gratuitament el seu treball el que estas fent no és altra cosa que robar.
    Per altra banda pense que qui ens oferix el servei de l'adsl podria pagar part d'aquests drets o incrementar-nos el preu per aquest servei per pagar-ne una part als creadors.

    ResponElimina
  12. ui mare quina polèmica... per cert, jo si he vist els e.books. En una llibreria està un exemple aci en Berlin i en Nadal quan vaig estar en València, en la Fnac n'hi ha per vore. I sí, sé que estan fent proves per axiò del cansament de vista. Be, de la resta, ja ho sabeu :)
    Besots a tots

    ResponElimina
  13. jo només et contestaria amb una cosa que ja he dit abans: dóna igual que estigam d´acord o no amb això de les descàrregues. És un fet que és irreversible, del que poc es pot fer. A partir d´ara un músic ha de saber que el seu disc estarà a la xarxa, debades per a tots, en menys d´una setmana. Li agrade o no. Ens agrade o no. Si vols, al músic li servirà de consol que la propaganda i la distribució serà al date. Però una distribució que serà una canya, ja que des de La Conillera fins al Japó podran escoltar la seua obra en menys de 1 minut!

    I si ens posem a ser estrictes, fem com les SGAE, exigim dres d´autor per tot, el que vol dir que s´han acabat els concerttets de la banda, els balls d´estiu...perquè, no ens enganyem, és tot el mateix. A qué no mola tant?

    La paraula la clau crec que l´hem trobada: s´ha de reinventar el mon de la cultura. que es faça de manera diferent a ara. Que es posen nous límits

    Per cert, qui eres?

    ResponElimina
  14. Ei Tibu, soc jo (el de les 0:19, l´anterior no era jo), disculpam.
    Pense que els músics estan salvats amb els concerts o la recaptació de la taquilla, si no que li ho pregunten a James Cameron, però els escriptors ho tenen més cru. Pense que els autors deuen cobrar la seua part, tant com bo o popular siga el seu treball.
    Supose que els e-books també tindran el seu canon.
    Au.

    ResponElimina
  15. Ara que ho pense, que passa amb els que fan fotocopies de llibres?

    ResponElimina
  16. Jo veig normal que els autors i la indústria que els envolta lluiten per la seua forma actual de vida. El ser humà reacciona així front el desconegut. Però qui els diu que no aniran a millor?

    Quan s'inventà el gramòfon a principis del segle passat, diuen que hi hagué un gran rebombori per part dels músics perquè creuien que estaven acabats. Segur que més d'un músic ho anomenà "robar". Doncs mira que els ha vingut bé, de ser jornalers desconeguts a ser megaestrelles mil·lionaries com el Rolling, els Beatles o U2.

    I la impremta? Quants escribans es quedaren sense faena? A algú li importa? Els cas és als escriptors ben bé que els va vindre. Segur que llavors hi haurien que estarien en contra.

    La història ens demostra que moltes revolucions tecnològiques són per a millor, inclòs per als aparentment afectats. Igual la pirateria és el millor que ha pogut passar-li a l'art i als autors en molt de temps. Les possibitats que obri Internet són enormes.

    ResponElimina
  17. Parlant de tot un poc... aci tenim el que serà dels més codiciats,...

    http://www.elpais.com/articulo/tecnologia/Apple/presenta/iPad/elpeputec/20100127elpeputec_2/Tes

    Auu

    ResponElimina