dimarts, 2 de març del 2010

Sant Antoni ´89 (III i IV)

Les processons, en temps passats, tenien més qualitat que les actuals. Eren més populars, la gent estava més relaxada i més participativa. Els rectors cantaven els Gojos acompanyats de Reggaetón i sonava el Heavy Metal a les celebracions. I les bandes de música tenien clar que el Crist -o Sant Antoni- no eren espanyols i, per tant, no es tocava la casposa, bèlica i imperialista "Marcha Real-Himno de España" a les eixides i entrades de l´anda al temple, sinó que eren L´Himne de la República i la Internacional els que acompanyàven als sants en record a la lluita proletària i obrera d´estos en favor de les classes més pobres. En definitiva, eren unes processons populars.

Vos deixe amb els vídeos de la processó de Sant Antoni de 1989 a Fortaleny:



30 comentaris:

  1. Redéu!!!!!! Molt bo!!!!

    ResponElimina
  2. ja que de músiques i processons es tracta, un apunt.
    A Bellreguard, el carrer de Sant Vicent fa el seu dia de festa amb processó inclosa. La sortida i entrada del sant a l'església, com la resta de la processó, és plenament canònica (amb marxa real i tot), però una vegada entrat el sant, només tocar els peus dels qui porten l'anda el sòl de l'església, la banda de música ataca amb un ímpetu digne d'admirar Amparito Roca, els portador fan mitja volta, s'enduen el sant a saltirons i al compàs de la música, la gent s'hi posa el blandó o el ciri al muscle, fumen (si és que fumen) i tots van al compàs del pasdoble, al seu aire fins la casa, al carrer de Sant Vicent, on hi ha la fornícula on es passarà la resta de l'any. I després a beure i ballar.

    ResponElimina
  3. TOT EL QUE TENS D´ALT HO TENS DE POCA CRISMA!PERÓ CAL RECONÉIXER QUE TENS BON HUMOR I INVENTIVA. L´ENTRADA DE SANT ANTONI AL TEMPLE PARROQUIAL AMB L`HIMNE DE LA REPÚBLICA ÉS UN CRAK I L`ACOMPANYAMENT DE SOLO DELS GOJOS.....QUE CABRITOS SOU!!!!!

    MANUEL SOSPEDRA I VILA

    ResponElimina
  4. L'Himne de la Republica que has posat, com a humor està graciós, però recorda que eixa imatge de Sant Antoni mai va escoltar l'himne republicà perquè va ser inagurada el 17 de gener de 1941 (2 anys després d'acabarse la II Republica), perquè l'altra imatge va ser cremada pels Republicans, l'esglesia destruïda i el rector En José Badía Batalla pocs díes despres va morir per l'acalorà que agafà per l'assalt que va patir la nostra església el 2 d'agost de 1936 (No feia ni quinze dies que hi havia començat la guerra. Fortaleny segur que ni ho sàvia).

    Només ho dic com a informació. No vull jutjar el passat i botar-me la llei d'amnistia de 1977, que no vull que m'imputen com a Garzón.

    Juan Carlos Vendrell (el patito feo d'este bloc)

    ResponElimina
  5. Hola amics!
    Gràcies Francesc per la historieta de Bellreguard, està molt graciosa. Estc content que vos haja fet gràcia i fins i tot m´agrada el pique que alguns heu agafat (Manuel en el tema religiós, Juancarlos amb el tema nacional). Encara que el pique, com no podia ser d´altra manera, es amb humor.
    I Juancarlos, t´equivoques. T´equivoques plenament. Este Sant Antoni ha escoltat l´himne republicà, i no cal anar molt luny. Va ser fa 4 anys quan jo i altres de la banda el tocàrem mentre altres sonaven el caspós himne d´espanya. I des de llavors, quan el directos no se n´adona el tornem a tocar. Però qué collons pinten els temes nacionals amb el pare Sant Antoni que era un monjo egipci?

    ResponElimina
  6. Puix si és veritat que esta nova imatge ja està començant a escoltar l'Himne Republicà, mal futur li espera, acabarà en la foguerà com la seua antecessora. I si jo fora el capellà Vicent, li diria als obrers que estan treballant en la "Camara Agraria" que li fabriquen un Búnker, per si de cas.

    ResponElimina
  7. La veritat és que és totalment absurd tocar qualsevol himne nacional en les processons. És més, és un insult per a Déu, ja que ell (i la seua plantilla) deurien estar per damunt d'identitats nacionals.

    Respecte al futur del ninot de Sant Antoni, no cal preocupar-se. Jo crec que més bé no li espera res, llevat de corcar-se i caure en l'oblit, al igual que els demés ninots de l'església i la mateixa. Perquè quants anys creieu que hi haurà processons? La del Crist encara està forta, però les demés...

    ResponElimina
  8. XE RICARD, UN RESPECTE DE CARA A "LA PLANTILLA" DEL NOSTRE SENYOR. LES REPRESENTACIONS IKONIQUES(del grec IKONOS, imatge) NO MEREIXEN LA DENOMINACIÓ DE NINOTS. AIXÒ ES PER ALS DE LES FALLES. UN XICOT AMB LA TEUA CULTURA DEU CUIDAR EL LLENGUATJE I NO FERIR AL PERSONAL CREIENT CRISTIÁ-ORTODOX. EN RESPECTE A LES PROCESSONS DERIVA DE LA PARAULA "professar", per això els que professonen duen un ciri ences o deurien, en senyal de fé.
    Jo estic amb tú que tot aço s´acaba i no me sap gens de mal. En el que pense (amb tot el respecte per la teua opinió)que estàs un poc equivocat és en creure que el final de l´esglèsia es el mateix que el de les imatges i les processons. ET CONVIDE A QUE T´INFORMES DE LA VITALITaT DE L´ESGLÈSIA AFRICANA,PER EXEMPLE. TU ERES UN HOME DE MON,L´ESGLÈSIA ÉS MÉS QUE LA PARRÒQUIA DEL PARE SANT ANTONI DE FORTALENY.
    REP LA MEUA ESTIMA Y UNA FORTA ABRAÇADA DEL TEU AMIC MANUEL.

    Manuel Sospedra i Vila.

    ResponElimina
  9. Hola Manuel!

    Com ateu que sóc, volia evitar usar la paraula "imatge" per llevar-li tot el significat religiós a l'objecte i per evitar l'associació al que representa (en aquest cas un sant). Però reconec que la paraula "ninot" ha segut desafortunada, i per això te demane disculpes.

    Quan em referia a que l'església caurà en l'oblit, em referia a l'edifici, en concret al de Fortaleny, sinò ho hauria escrit en majúscula. Ho dic perquè la gent veu que la parròquia de Fortaleny no els aporta massa.

    Jo no dubte que l'Església (ara sí, en majúscula) estiga viva en molts llocs. A mi, la doctrina de Jesucrist i la part de l'Església que ho aplica em mereixen un gran respecte, sent ateu i tot. En canvi altres coses no les entenc, però això és altre tema.

    Espere haver-me explicat. Un abraç.

    ResponElimina
  10. COM DIU UNA DITA A SEDAVI:"ENTRE AMICS NO CAL TOALLES".
    No necessite les teues "disculpes" perquè no m´he sentit ofés, tot i que tinc molt clara la teua intenció de no ofendre. Pero´hi han persones a les que tinc estima (tot i que se professen ateus) i no m´agrada que diguen o escriguen expressions impròpies de la seua categoria humana. Per aixó me pres la llibertat de "renyir-te".
    UN FORT ABRAÇ AMIC,
    MANUEL.

    ResponElimina
  11. COM DIU UNA DITA A SEDAVI:"ENTRE AMICS NO CAL TOALLES". No necessite les teues "disculpes perquè no m´he sentit ofés, tot i que tinc molt clara la teua intenció de no ofendre. Però hi ha persones a les que tinc estima (tot i que se profesen ateus)i no m´agrada que diguen o escriguen expresions impròpies de la seua categoria humana.Per això me pres la llibertat de "renyir-te".
    UN FORT ABRAÇ AMIC,
    MANUEL

    ResponElimina
  12. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  13. Amic anònim, diverses coses:
    Dius que davant dels problemes greus de la humanitat ens preocupem de coses banals. I jo et conteste que gràcies a Déu,i a Darwin, els homens som capaços de fer diverses coses al mateix temps. Podem caminar i rossegar xicle al mateix temps. Podem ocupar-nos de coses importants -la SIDA, la drogodependència- i al mateix temps, quan anem a un actevore que es fan parides i denunciar-les.
    Per altre costat, explicar evidències és molt dur. Explicar que l´aigua de la mar és salada és molt dur. Per evident. Intentar explicar que el sol fet de tocar la parida de l´himne d´Espanya és un acte sense polític sense sentit és molt dur. Per evident. I com a acte polític imposat és justa la disidència. Si no vols no ho veges. I si com tu dius estem a "Espanya" i que per tant cal tocar la cançoneta encara que no pinte res, per la mateixa pobra raó la deuriem tocar en altres llocs que res pinta com el dia Totsants en el cementeri, el dia de la final del campionat de truc o de matí quan els homens van al sequiatge.
    Per últim, jo sóc Pau, el Tibu, i ahí estan els meus pensaments. Tú qui eres?

    ResponElimina
  14. A mi m'agrada una frase d'orige ecologista, però que es pot aplicar a tot: "Pensa en global, actua en local". Vol dir que pensant en el bé de tots, on més eficients som és en el que ens envolta. Si tots ens ocupem dels xicotets problemes que ens envolten, el món segur que anirà millor.

    Queda molt "progre" dir ens preocupa la situació d'Irak. O la SIDA en Àfrica. O inclús l'atur actual. Però vullgues o no, no pots influir en eixes coses. En canvi, en les coses del poble sí.

    Denunciant l'anacronisme imperialista de l'himne d'Espanya en les processons de Fortaleny estàs contribuïnt més a la societat que queixant-te de l'ocupació del Tíbet per la Xina. No te quedarà tant bé el palestí, però així és.

    Au.

    ResponElimina
  15. Uns i altres ens hem donát les nostres raons i en broma o en veritat ens hem anat coneguent-nos un poc més, és per això que no acabe de compendre com hi han participants en este bloc, que ens priven de la seua signatura als peus de les seues opinions. Tota opinió es respectable sempre que no ofenga ELS DRETS HUMANS. I tot i que hi han temes molt greus arreu del mon,sempre he dubtat de qui se denomina CIUDADANO DEL MUNDO i desconeix la seua realitát casolana. Per exemple: quants veins a Fortaleny coneixen el que significà per al seu poble la presencia dels GERMANS HOSPITALARIS( ells son qui portaren la devoció al patró)?... Açó es história,i molt mes antiga que la guerra de SECESIO AMERICANA. El que toquem una tocata ó altra es ...anecdótic.Que sapiguem qui som i perque som com som ,és un altra. Crec que este bloc pot ajudar-nos a enriquir-nos mutuament a escoltar-os i gaudir uns dels altres.
    NO EL LLANÇEM A PEDRE.
    GRACIES A TOTS.
    MANUEL SOSPEDRA

    ResponElimina
  16. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  17. Manuel no patisques, no vaig a consentir que ningú rebente el bloc. Continuarem debatint i discutitnt ací, mentre tingam ganes i tragam trellat.
    Internet és un lloc ple de trolls (en ciberllenguatge: "persona que es diverteix rebentant blocs i fòrums). Jo mateix ho he fet per ahí. Però com a Déu i Senyor d´este lloquet no ho vaig a permetre ací. Com bé ha dit ell, si me se volta el perdigó, llevaré tots els comentaris que ha posat i punt. Sense donar explicacions.
    Ací, com s´ha vist repetidament, la discrepància no està mal vista. Al revés dona vida. I nigú ha estat mai censurat per això. Al revés, gratificat. Que ho diga el ciberamic JuanCarlos Vendrell (autodenominat, amb molt d´humor, el Patito Feo del bloc). Els seus comentaris, sempre de dretes, han estat ben rebuts. I tants altres. Manuel i Ricardet han debatit amb postures llunyanes en temes religiosos. Però sempre de bon rotllo. O a Enric. O fins i tot altres anònims que no han volgut dir el seu nom, però que han entrat de bona fe. En fi...
    Respecte a tot el que diu, no pense contestar, ja que no busca res de bon rotllo.
    Un bessot a tots!

    ResponElimina
  18. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  19. Amic Anònim, per a ser una persona que predica que ens hauríem d'ocupar de problemes més "elevats", estàs perdent molt el temps en este bloc amb "poca difusió", no? Has llegit i analitzat tot el bloc sencer i les teus comentaris són més llargs que un dia sense internet. I la rapidessa amb la que contestes indica que estas apegat a l'ordinador pulsant el botó d'actualitzar.

    "El món està ple de problemes realment greus i importants". Tibu, es veu que el teu bloc n'és un.

    ResponElimina
  20. ESTAS EN TOT EL DRET DEL MON A NO DIR QUI ERES. has contestat la meua correspondéncia com si t´hagues atacAt directament.
    Jo tan sols volIa donar una opinió a la qual cosa també tinc tot el dret.Sé perfectament el que significa ser ciutadá del món, i no tinc ningun interes en saber qui eres.
    JA NO TORNARE A OFENDRET MES.
    QUE TE VAJA BE.
    MANUEL SOSPEDRA

    ResponElimina
  21. Ho senc molt però no m'interessa el tema de que esteu tractant, èl tema que m'interessa són els simbols o les imatges.
    Senyor Manuel perqué no és un ninot la imatge de sant antoni?
    No crec que Ricard vagi enganyat, simplement no dona la mateixa importància a aquesta figura feta a Catalunya suponc com la majoria de les imatges que li pot donar vosté.
    El perqué hi ha que donar aquest punt important als temes de l'esglèssia, no estic d'acord, mentre no es falte al respecte, ningú pot dir que això no és una figura suponc que d'escayola (la veritat és no sé de que està feta).
    Per qué aquesta importància als fets de l'esglessia?, i això que a mi m'agraden molt.
    És com altres creences com poden ser el fútbol,els coloms, etc...?
    Sempre des del respecte a les creences de les persones això si.
    Política i religió és poden separar?.
    Adèu.

    ResponElimina
  22. Per què la religió és un fet públic, que conquereix l'espai públic.....i no un tema privat com pot ser la penya valencianista. Exagerant les coses això si.La fe no és pròpia, en aquest cas privada?.

    ResponElimina
  23. ESTA VESPRADA HE PRES LA DECISIÓ EN US DE LA MEUA SOBERANA LLIBERTAT DE NO PARTICIPAR EN NINGUN DEBAT PROMOGÚT PER ANONIMS.
    QUE SIGUEU BEN FELIÇOS.ADEU.
    MANUEL

    ResponElimina
  24. Collons tios!!!

    En este bloc no s'adorm? Hui s'han publicat 12 comentaris, des de les 00:11h. fins a les 10:09h. Jo que reconec que sóc un seguidor assidu d'esta blogosfera, però que no prete el F5 tantes vegades, jejejeje, m'he perdut un debat que pareix que s'ha format tota la nit.

    El que si he vist en este debat, és que pensar diferent s'ha convertit en un problema i això no és gens bo per a ningú. Jo reconec que en este Bloc sóc "El Patito Feo" perquè pense totalment diferent, crec que de tots o de quasi tots, però la veritat és que sempre m'he sentit còmode i respectat perquè ningú m'ha faltat al respecte.

    Encara que jo no sóc ningú per a donar lliçons de moral a ningú, si vos demane que vos calmeu un poc, perquè amb educació i respecte, sempre es pot opinar encara que es discrepe.

    ResponElimina
  25. Tibu,

    T'escric per acomiadar-me del teu blog. Sent si he ofés a algú amb les meues opinions i amb les meues entrades constants. De veritat et dic que mai ha sigut el meu objectiu llançar a perdre aquest el teu blog. Per altra banda, he de reconéixer que m'havia "picat" un poc últimament.

    Gràcies per les aportacions dels vídeos de Sant Antoni.

    Sent de nou totes les molèsties causades. Si en un futur torne a aparéixer pel teu blog, t'assegure que no entraré amb la mateixa actitud.

    Rep una cordial salutació.

    S.S.S.Q.B.S.M.

    ResponElimina
  26. Tú mateix.
    No és la discrepància o les opinions les que ofenen en este bloc. Són altres les coses que molesten.
    Ara una cosa m´has ensenyat, que he de fer de moderador del bloc. Ja estic fent un curs amb Antoni Bassas. Estaré atent i no em tornarà a passar. D´això podeu estar tots segurs.

    ResponElimina
  27. Voldria fer un comentari objectiu i sense malícia sobre tot el que ha passat. No entenc per què el meu amic Pau ha suprimit els comentaris de l'anònim "problemàtic". Eliminar les entrades conflictives o que no ens agraden té coseqüències negatives immediates.
    En primer lloc, condiciona la llibertat d'interpretació, d'opinió i de debat dels possibles lectors (aquest és el meu cas). Ignore els motius que han ferit la sensibilitat dels altres companys, però, en aquests casos, és millor restar indiferents. De fet, això és el que fem en la nostra realitat quotidiana!
    En segon lloc i en relació amb el que he dit adés, limita la capacitat d'aquest espai de reflectir en la seua totalitat la societat que ens envolta (si més no la fortalenyera). Si la nostra intenció, com diu Ricard, és actuar o analitzar en clau local per tal de pensar en global, haurem de reflectir-ho tot: difícilment ho aconseguirem eliminant la part desagradable.
    En tercer lloc, dóna arguments al victimisme. Aquesta vegada s'ha resolt amb una disculpa, però tots coneixem casos semblants i a una escala diferent. Penseu en Jiménez losantos!
    BERNAT

    ResponElimina
  28. Benja:
    Estic d'acord amb l'àmic Bernat.
    Auuuuuuuuuu

    ResponElimina
  29. Home Bernat! Benvingut al BlocDelTauró!

    A vore si intente aclarir la meua actuació.
    Com ja he dit repetides vegades, entenc la discrepància com una riquesa. Això ho tinc claríssim. No me molesta debatir amb ú que pensa diferent i això tu ben bé que ho saps. Més bé al contrari, en gaudisc. Si sap debatir. El cas és que el debat anterior anava embrutant-se. El xic anava portant el debat a un lloc asfixiant, entrant en temes quasi personals, com ell mateix ha reconegut. Fins i tot hi hagué gent que es va molestar i va abandonar. I no estava disposat a tolerar eixe extrem i al final vaig decidir que havia de moderar. No oblides que eixa és una de les meues feines ací. El que passa és que açò no és la ràdio on Gaspar Hernàndez li diu a un tertulià que calle i este accedeix. Ací es modera d´altra manera. I més quan ú està amagat darrere d´un anònim, que et dona llibertat per emprar un to més agresiu, fora de context en este bloc. T´enviaré una còpia de tota la conversa i ho entendràs.

    Quan vaig obrir el bloc sabia que em podia vore en estos casos. Ho tinc assumit i ho assumisc. Són les coses de la xarxa i prou. Ara, el que sí que em sap greu és l´actitud d´esta persona, perquè sé qui és i l´estime i sempre l´he estimat i sempre m´he portat bé amb ell i l´he recolzat. I ell ho sap. I és una persona intel.ligent que no entenc perquè pot arribar a tindre eixa actitud. Fins i tot em sorprén. I més quan tot això que diu sap que m´ho pot dir a la cara i no passa res. De fet alguna volta hem parlat de tot això, i més, i no ha passat res. En fi, això ja són coses meues...

    Un bessot a sor Isabel i a tú, carril! (com la iaia blavera).

    ResponElimina
  30. La reflexió de Bernat m´ha fet reflexionar a mi també, té raó en el que diu: hem d´ester oberts a totes les opinions i si no som "legals" nosaltres mateix ens desqualifiquem.

    Demane perdó per alló de responsabilitat que puga tindre en la crispació originada al bloc i m´incorpore per a participar amb plena llibertat i respecte a la llibertát dels demés.

    MANUEL SOSPEDRA
    P.D. M´INTERESA QUE EL BLOC VISCA.

    ResponElimina